top of page

Geschiedenis van Brette Hoanne

‘Brette Hoanne’ is Fries voor ‘gebraden haan’. Het is de oude naam van de 200 jaar oude herberg. Waar komt deze naam vandaan? De volksmond vertelt ons het volgende:

 

De schippers die wachtten op gunstige wind en bij de herberg aanlegden, haalden hier uit verveling allerlei streken uit. Zodra de herbergier even niet oplette, snoepten ze zelfs uit de stoofpot die boven het vuur hing. Ontstemd om zoveel vrijpostigheid besloot hij ze een lesje te leren en vroeg hij zijn vrouw een oude kat te braden. Zodra de geur van kattenvlees het varensvolk bereikten, vroegen zij aan de herbergier wat voor lekkers hij in de pot had.

Hij antwoordde droogjes ‘een haan'. Daarna liet hij zijn gasten een poosje alleen, wetende dat zij hun vingers niet thuis konden houden. Toen zij uiteindelijk de ‘haan’ zo goed als helemaal hadden verorberd, kwam de herbergier met de mededeling dat zij zojuist oud kattenvlees hadden gegeten. Geschrokken dropen de schippers af, terwijl de herbergier en zijn vrouw in hun vuistje lachten. Aldus de kroniek. Sindsdien heette het herbergje ‘De Brette Hoanne’.

 

Wij hebben ervoor gekozen deze mooie naam in stand te houden.

Kattenvlees wordt echter niet meer geserveerd…

Fleet
bottom of page